donderdag 20 december 2012

Kerstballen vilten


Deze beschrijving is eigendom van Kunst & stijl en mag niet zonder toestemming gebruikt worden voor commerciële doeleinden en lessen conform de algemene voorwaarden van Kunst & stijl.

Beschrijving Kerstballen vilten


Het vilten van de kerstballen is zeer eenvoudig en kan ook met kinderen gedaan worden ( v.a. ongeveer 8 jaar ). Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben met vilten. Let er wel op dat de naalden scherp zijn en dat je dus goed oppast voor je vingers.Je kunt je laten inspireren door de voorbeelden in het filmpje, maar het is natuurlijk nog veel leuker om je eigen creaties te maken.Benodigdheden:

-bol van polystyreen 
-diverse kleurtjes lontwol
-stuk schuim om op te prikken
-‘kroontje’ van een kerstbal
-viltnaald ( het liefst een houder met 3 naalden )


WERKWIJZE


De basis
Plaats de naalden alledrie in de houder en neem een bol van polystyreen.
Kies vervolgens de basiskleur wol voor de kerstbal en trek hier een dikke pluk vanaf ( nooit knippen! ). Trek de pluk wol een beetje uit elkaar zodat deze mooi plat wordt en leg deze op de bol.
Zorg er voor dat je de bol van polystyreen aan de zijkant vasthoudt met je ene hand.
Pak nu de viltnaald en prik telkens kort en stevig in de wol. Prik overal en net zo lang tot de wol vastzit aan de bal. Pak een nieuwe pluk en leg deze ook weer op de bol ( leg deze pluk met een kleine overlapping op het uiteinde van de vorige pluk en prik deze ook weer vast.
Ga zo door tot je de hele bol gevuld hebt met wol. ( Je kunt hiervoor steeds dezelfde kleur gebruiken zoals op het voorbeeld gedaan is, maar je kunt natuurlijk ook variëren in kleur )
Kijk goed of er nog stukjes van de witte polystyreen bol te zien zijn, vul deze op met kleine plukjes lontwol. Wanneer de hele bal voorzien is van wol en de witte ondergrond niet meer zichtbaar is, is de bal klaar om te versieren. Rol, voor je hieraan begint, de bal eerst een paar keer tussen je handen zodat de prikgaatjes verdwijnen.

Versieren
Nu je de basis van de bal klaar hebt kun je de bal gaan versieren. Dat kan op verschillende manieren. Hieronder een paar mogelijkheden, maar misschien heb jij nog wel veel leukere ideeën. En je kunt natuurlijk ook altijd verschillende mogelijkheden combineren tot jouw unieke vilten kerstbal.

  • marmeren ( zoals op de foto )
Om een marmereffect te krijgen pak je kleine plukjes wol ( in een andere kleur ). Deze plukjes trek je wijd uit elkaar, zodat er een spinachtig geheel ontstaat. Vervolgens leg je dit op je gevilte bal en prik je dit weer vast met de viltnaalden. Gebruik 1 of 2 verschillende kleuren in dezelfde kleurlijn en ga net zolang door tot je tevreden bent.

  • figuurtjes maken
Om figuurtjes te maken op de bal heb je een fineliner of stift nodig. Maak vooraf evt. een schets. 

Teken met de fineliner de figuur op je gevilte bal. Pak vervolgens een stukje lontwol in een contrasterende kleur en trek hier een lange, dikke draad vanaf. Neem de viltnaald ( met hierin 1 naald ) en leg de draad op je tekening. Werk al prikkend langs de lijn van je tekening. Je maakt nu je figuur van de woldraad.

  • borduren
Neem een restje borduurgaren en een naald met een punt. Evt splits je de borduurdraad op. Maak nu borduursteken op je bal.

  • kraaltjes en pailletten
Je kunt natuurlijk ook kraaltjes vastnaaien op de bal. Pailletten en glitters kun je beter vastplakken met een beetje textiellijm

Afwerken

Wanneer je bal klaar is hoef je alleen nog maar het kroontje te bevestigen en dan is je bal klaar om in de boom hangen.
Pak het kroontje en druk de 2 uitstekende puntjes vast in de bal. Let erop, dat je niet te hard knijpt in het kroontje als je dit doet.

Veel plezier van je kerstbal. Het resultaat mag je altijd mailen naar info@kunst-en-stijl.nl
www.kunst-en-stijl.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten