zondag 16 december 2012

Tutorial Maak een sjaal met Soluvlies

In deze tutorial leer je hoe je een sjaal kunt maken met soluvlies.
Het artikel is bedoeld om te leren en te inspireren.
De tutorials zijn alleen bedoeld voor eigen gebruik en mogen niet zonder toestemming voor commerciele doeleinden worden gebruikt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kunst & stijl.



Maak een sjaal met soluvlies 
Soluvlies is een geweldig materiaal om mee te experimenteren. Bekend uit de quiltwereld, maar ook heel goed toepasbaar om bijvoorbeeld een sjaal mee te maken. Hieronder vind je een uitgebreide handleiding om bovenstaande sjaal te maken. 




BENODIGDHEDEN


Om deze sjaal te maken heb je de volgende ingrediĆ«nten nodig:  

2 m soluvlies ( 40 cm breed ), restjes ( eigengemaakt ) vilt in zwart/grijs en wit, wit en zwart kant, witte tule, grijze organza, witte chiffon. ( Hoeveelheid: 50 cm x 50 cm vilt, 50 cm x 50 cm tule, 25 cm x 40 cm chiffon, 25 cm x 20 cm organza ), spelden, stofschaar, potlood en papier, naaimachine, zwart en wit naaimachinegaren


WERKWIJZE


Als uitgangspunt voor deze sjaal is er gewerkt met vorm en restvorm. In dit ontwerp is gekozen voor bloem- en plantvormen, maar je kunt je natuurlijk ook door iets anders laten inspireren. Het belangrijkste is dat je kiest voor heldere vormen, welke gehaald kunnen worden uit de restjes stof. Maak vooraf een ontwerp en kies voor 2 of 3 verschillende vormen die je telkens herhaald. Hierdoor ontstaat er meer eenheid in het ontwerp. Voor de kleuren is hier gekozen voor een kleurverloop van wit naar zwart. Vanzelfsprekend kun je hier ook van afwijken en andere kleuren en stoffen kiezen. Onderstaand stappenplan laat zien hoe je de bovenstaande sjaal maakt. Lees het stappenplan eerst zorgvuldig door voordat je gaat beginnen.


STAP 1:  Sjablonen tekenen



Teken of kopieer een bladvorm en een bloemvorm. Let er op dat het blad en de bloem sierlijk is en de vorm helder. Je maakt alleen gebruik van de contouren van de bloem en het blad. Knip de de gekozen vormen vervolgens uit papier. In deze sjaal is er gewerkt met telkens dezelfde grootte sjablonen.




STAP 2: Vormen knippen uit de stof 

Speld de sjablonen op de verzamelde stoffen. Kijk hierbij goed naar de stof en het sjabloon welke je erop spelt. In dit ontwerp is de bladvorm gebruikt voor de tule, de organza en het witte kant. Voor het vilt en het zwarte kant is zowel de bloem-vorm als de bladvorm gebruikt. 
Wanneer je de vormen uit het vilt knipt, speld en knip je deze stuk voor stuk. Voor dunnere stoffen zoals tule, organza en kant kun je meerdere stoffen op elkaar leggen en deze in een keer spelden en knippen.



Knip lekker veel vormen uit de stof, zodat je veel keuze hebt tijdens het maken van je compositie. 


STAP 3: Ontwerp uitleggen 

Het is handig om de vormen voor je begint met je  compositie eerst op verschillende manieren uit te  leggen op de tafel, zodat je een beetje een idee krijgt  hoe je het op het soluvlies gaat leggen.
Leg vervolgens het soluvlies uit op een vlakke tafel en vouw deze in de lengte dubbel, zodat er een scherpe vouw ontstaat. Vouw het vlies weer open. Het is de bedoeling dat je de uitgeknipte stoffen vormen aan een kant van het vlies legt.

STAP 4:  Plaatsing van de vormen

Let er op dat je in lagen werkt en de verschillende lagen laat overlappen. ( dit om te voorkomen dat je sjaal te los wordt )

Maak sierlijke motieven en speel met de kleuren. In dit ontwerp is er links en rechts op het vlies wat meer met wit gewerkt, in het midden is meer met zwart en grijs gewerkt. 
Een kleurverloop zorgt voor eenheid en rust in het werk, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen weg te zoeken hierin.
Ga net zo lang door tot je tevreden bent over de afwisseling van de vormen en let erop dat de lagen elkaar deels overlappen.


STAP 5:  Dichtspelden van het vlies

Nu je de compositie klaar hebt vouw je het vlies voorzichtig dicht. Daarna speld je de zijkanten van het vlies, zodat de vormen niet meer kunnen verschuiven en het vlies dicht is.

STAP 6: Stikken van de stof


Nu ga je ervoor zorgen dat alle losse onderdelen een geheel worden.
Stik het dicht gespelde vlies met naaimachine-garen. Je kunt 1 kleur gebruiken, maar natuurlijk ook meerdere kleuren en of diktes garen.
Voor deze sjaal is er in slingerende bewegingen gewerkt, met een normale naaimachine-steek. Ga meerdere malen heen en weer over het vlies.


Zorg er voor dat je minstens 2 keer over alle vormen bent gegaan. Hoe meer stiksels je maakt, hoe steviger de sjaal uiteindelijk wordt.

STAP 7: Vlies verwijderen 


Verwijder het soluvlies door het geheel onder een warme kraan te houden. Je ziet dat het soluvlies wegsmelt en je een kant-achtige compositie van vormen en stiksels overhoud. Neem voor deze stap de tijd, wanneer de sjaal na het opdrogen nog stug is kun je de sjaal ook een tijdje weken in een emmer warm water.


Je sjaal is nu klaar om te dragen.





Veel plezier ermee!







Deze tutorial is ook te vinden in de Spin en verfkrant.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten